Nieuws

Zeeprik gevonden bij paal 23

today11 maart 2023 14

Achtergrond

Dierverzorger Jarco Havermans van Ecomare heeft afgelopen week een dode zeeprik gevonden in de vloedlijn bij paal 23 op Texel.

Zeeprikken zijn volgens Ecomare in Nederland betrekkelijk zeldzaam. De langgerekte zeedieren (het exemplaar bij paal 23 was 83 cm lang) worden meestal in het voorjaar gevonden, wanneer ze van zee naar het zoete water trekken om te paaien.

Havermans liet bij mediapartner NH Nieuws weten dat de zeeprik een een parasitaire soort is die zich al heel lang geleden heeft afgescheiden van de rest van de gewervelde dieren. “Ze kwamen al voor in het Siluur – een tijdsschaal lang, lang geleden – meer dan 400 miljoen jaar terug. Nog voordat er vissen met kaken waren.”

De dieren hebben geen kaak, maar een zuignapvormige bek met tandjes erin. Ze vallen vissen en walvisachtigen aan om het bloed eruit te zuigen. Het slachtoffer overleeft dit in de regel niet. Ecomare had al een zeeprik in de collectie, maar bewaart de nu gevonden zeeprik wel voor andere musea.

Texelse Courant

Geschreven door: Remco Koelewijn


Vorig bericht

Nieuws

Rijkswaterstaat hervat suppletie op strand

  Rijkswaterstaat is afgelopen week verder gegaan met de zandsuppleties op het Texelse strand. De komende acht weken wordt er 1,2 miljoen kuub zand opgespoten op het strand tussen paal 14 en paal 19. Het zand wordt aangevoerd door sleephopperzuiger Freeway van Boskalis, met buizen aan land gebracht en daarna met bulldozers verspreid. De stukken strand waar gesuppleerd wordt, zijn volgens Rijkswaterstaat tijdens de werkzaamheden afgesloten. “Dit vanwege gevaar voor […]

today11 maart 2023 12

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%