Overig

“Vrijwilligste vrijwilligers” koninklijk onderscheiden

today24 maart 2023 11

Achtergrond

Voor hun enorme staat van dienst als vrijwilliger bij vele organisaties en evenementen hebben Geertje en Harry Schrama vrijdag een Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Michiel Uitdehaag. Beiden zijn ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Twee stille krachten, werkpaarden op de achtergrond. Voor wie vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is. Texelaars op wie je kunt bouwen en vertrouwen. Onder het motto: gewoon even regelen, gewoon doen. Duizendpoten die van alle markten thuis zijn en altijd positief. Zo omschrijven organisaties deze twee vrijwilligers.

Harry en Geertje zetten zich al vele tientallen jaren in op allerlei gebieden.

Een greep uit het vele vrijwilligerswerk:

1979 – 2007: vrijwilliger bij voetbalvereniging Texelse Boys / Texel ‘94

Geertje en Harry verzorgden het ontbijt bij het jaarlijkse Pinkstertoernooi voor alle deelnemers. Het Pinstertoernooi was een groot toernooi waaraan voetbalteam vanuit het hele land aan meededen. Zij kampeerden naast het voetbalveld en konden op beide toernooidagen ‘s morgens in een grote tent ontbijten.

Van 1981 – 2002 was Geertje bestuurslid en vrijwilliger bij kleuterschool de Woelige hoek en Thijsseschool. Ze begon als vrijwilliger bij de school toen haar kinderen hier naar school gingen en is dit lang blijven doen.

Ze was een zeer actief lid van de ouderraad. Tijdens de fusie van de kleuterschool met de basisschool heeft zij met de rest van de ouderraad enorm veel werk verzet om dit voor elkaar te krijgen.

Geertje heeft door haar inzet veel extra activiteiten voor de leerlingen leuker gemaakt, het gaat hier bijvoorbeeld om Sinterklaas- Kerst- en Paasfeesten, excursies, schoolreizen, fancy fairs, schooltoneel en musicalavonden Ook bij het opknappen van het schoolplein en het herinrichtingen van de klaslokalen was ze van de partij. Ze vertegenwoordigde de ouders in overleggen met het schoolteam en de directie, was luizenmoeder en hulp(groot)ouder.

Een actieve Texelaar waarmee het prettig samenwerken is en van grote waarde voor de school.

Sinds 1985 heden is Geertje vrijwilliger in diverse functies bij Atletiek Vereniging Texel

Ze begon bij het inschrijven en als tijdwaarnemer bij de winter boscrossen. Later kwamen hier ook de zomerlopen bij en de Halve Marathon van De Waal.

Bij de Zestig van Texel verzorgt ze alles voor een verzorgingspost. Het gaat om het regelen van de vrijwilligers, het klaarzetten en uitdelen van water, cola, koek en fruit en na afloop alles opruimen van de kraam en van het parcours, er blijft geen bekertje liggen. De Zestig van Texel wordt om het jaar gehouden. Bij de Texel Halve Marathon regelen Harry en Geertje ook alles rond een verzorgingspost, deze wedstrijd is ieder jaar. Ook helpt Geertje mee met het maken en verkopen van kerststukjes waarvan de opbrengst voor de clubkas is.

Sinds 2013is Geertje vrijwilliger bij Alzheimer Café Texel.

Ze doet er veel verschillende activiteiten en heeft de zorg voor de financiën. Samen met 20 vrijwilligers zorgen ze voor maandelijkse activiteiten in De Buureton. Geertje kan goed problemen oplossen, ze is praktisch en heel erg betrokken bij de doelgroep (kwetsbare mensen met geheugenklachten/dementie). en hun naasten. Ze is bijna altijd inzetbaar en altijd bereid om te helpen bij extra bijeenkomsten of wat dan ook. Ze zoekt uit wat er mogelijk is, ziet niets over het hoofd en is kritisch. Ze is op haar best achter de schermen, in de keuken en in de bar. Ze regelt ook de financiële administratie en zorgt er onder andere voor dat alle declaraties goed worden afgehandeld.

2017 – heden: bestuurslid en vrijwilliger bij Dorpscommissie Den Burg

Bij de dorpscommissie is ze begonnen als vrijwilliger bij het organiseren van de lichtjestocht op de laatste zaterdag van oktober. In 2019 werd ze ook bestuurslid en houdt ze zich bezig met de organisatie van de Palmpasenoptocht ende kinderspelen op Koningsdag. Bij de Sinterklaasintocht helpt ze met het versieren van de pakjesboot. Bij de jaarlijkse Meierblis is ze surveillant en zorgt ervoor dat alles verloopt zoals afgesproken is. Samen met de andere bestuursleden probeert Geertje de leefbaarheid van het dorp te versterken.

Verbouwing clubhuis

Harry was van 1979 tot 2007 vrijwilliger in diverse functies bij voetbalvereniging Texelse Boys / Texel ‘94

Harry was elftalbegeleider, hielp bij de verbouwing van het clubhuis en verzorgde de catering.

Van 1984 tot 2001 was hij voetbalbegeleider van het elftal waarin zijn zoon Joris speelde. Hij begeleidde het elftal en was grensrechter. Hij reed het elftal naar toernooien aan de vaste wal en was team- en toernooiondersteuner bij het eigen jeugdtoernooi.

Hij hielp als timmerman en vakman mee met drie verbouwingen van het complex van v.v. Texelse Boys en bij de nieuwbouw van v.v. Texel ‘94 in 2000.

Harry en Geertje hebben samen 28 jaar lang het ontbijt voor de spelers van het jaarlijkse Pinkstertoernooi verzorgd. Dit was een groot toernooi waaraan voetbalteams vanuit het hele land aan meededen. Zij kampeerden naast het voetbalveld en konden op beide toernooidagen ‘s morgens in een grote tent ontbijten.

Het clubbestuur prijst Harry en Geertje als “de vrijwilligste vrijwilligers”.

1985 – heden: vrijwilliger in diverse functies bij Atletiek Vereniging Texel

In 1985 begon Harry als verkeerspost bdij de winterboscrossen , later kwamen hier de zomerstrandlopen bij en de jaarlijkse Halve Marathon van De Waal. Hij is sindsdien altijd vrijwilliger bij de AV Texel gebleven. Hij werd hij gecertificeerd verkeersregelaar en schoolt zich ieder jaar bij.

Bij de Zestig van Texel regelen Harry en Geertje de verzorgingspost. Ze regelen de vrijwilligers voor de post, helpen met het klaarzetten en uitdelen van water, cola, koek en fruit en ruimen na afloop de kraam en het parcours op, er blijft geen bekertje liggen. Hierna brengen ze wat er over is naar de finish. Hetzelfde geldt voor de Texel Halve Marathon die jaarlijks gehouden wordt en hierbij is de Harry ook verkeersregelaar.

2011 – heden: vrijwilliger bij Stichting Cultuurmuseum Texel – Waelstee

Harry werkt mee aan de restauratie van de museumcollectie en bij de verbouwing en aanpassing aan de gebouwen van het museum. Als timmerman heeft hij veel kennis van hout en benut deze bij de restauratiewerkzaamheden aan de collectie. Hij helpt ook mee bij verbouwingen, aanpassingen en reparaties van de gebouwen van het museum. Vanwege zijn grote kennis en ervaring op bouwgebied is hij hiervoor van grote waarde. Harry doet al zijn werk met veel inzet en heel bekwaam. Ook is hij een prettige collega die goed bij de onderhoudsclub past. Hierdoor is hij een zeer gewaardeerde hulp voor het museum.

2017 – heden: vrijwilliger bij Dorpscommissie Den Burg

Ieder jaar is Harry verkeersregelaar bij de Lichtjestocht in oktober. Voor de kinderspelen van Koningsdag heeft hij houten spelletjes. Alles vanzelfsprekend keurig uitgevoerd, geschaafd en geverfd. Vanwege de gezondheid van Harry werden de onderscheidingen uitgereikt in Hospice Texel, een bijeenkomst met een feestelijk tintje in het bijzijn van familie en vrienden.

Texelse Courant

Geschreven door: Remco Koelewijn

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%