Nederland

Voorlopige uitslag waterschapsverkiezingen bekend

today23 maart 2023 6

Achtergrond

De voorlopige uitslag van de verkiezing voor het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is bekend. Nu 99% van de stemmen geteld is, behaalt BBB 6 zetels. Ruim 485.000 Noord-Hollanders brachten hun stem uit in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, van het Noordzeekanaal tot en met Texel. Het opkomstpercentage is 54,5%.

Deze voorlopige uitslag is op partijniveau. De komende dagen worden de stemmen door de gemeenten op persoonsniveau geteld. Dan wordt ook bekend welke kandidaten met voorkeursstemmen zijn gekozen. Door een wetswijziging over geborgde zetels zijn er in 2023 drie zetels meer verkiesbaar. De voorlopige verdeling is als volgt:

Opkomst
De opkomst is met 54,5% hoger dan in 2019 (52,3%). Dijkgraaf Remco Bosma over de hoge opkomst: “Ik ben blij dat zo veel inwoners naar de stembus zijn gekomen en het werk van het waterschap belangrijk vinden. Samen met de volksvertegenwoordigers blijft het hoogheemraadschap zorgen voor veilig water, voldoende water en schoon water in ons beheergebied.”
Het Hollands Noorderkwartier telde tijdens de verkiezingen ongeveer 960.000 stemgerechtigden (ruim 30.000 meer dan in 2019). In Waterland was de opkomst opnieuw het hoogst van alle gemeenten: 67,7%. Velsen had met 34,5% de laagste opkomst. De opkomstgroei in Opmeer was het grootst: 61,3% (was 55,1% in 2019.

Meer zetels
Door een wetswijziging over het aantal geborgde zetels zijn er drie zetels meer te verdelen dan tijdens de vorige waterschapsverkiezingen. Geborgde zetels zijn niet verkiesbaar. Voor de Categorie Ongebouwd betekent dit dat zij van 3 naar 2 zetels gaan. Deze worden benoemd door LTO Noord. De Categorie Natuurterreinen stijgt van 1 naar 2 zetels. Deze zetels worden benoemd door de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE). De Categorie Bedrijven verliest door de wetswijziging alle drie de zetels. Hierdoor komt het totaal aantal geborde zetels op 4 uit. Het aantal verkiesbare zetels stijgt daarmee van 23 naar 26 zetels.

Donderdag 23 maart definitieve uitslag
Donderdag 23 maart om 10.00 uur stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag vast. Deze openbare zitting vindt plaats op het kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard.
Op maandag 27 maart om 16.00 uur neemt het huidige bestuur tijdens een openbare vergadering afscheid. Woensdag 29 maart is de eerste vergadering van het nieuwe algemeen bestuur en leggen de nieuwe leden de eed of belofte af. Deze openbare vergaderingen vinden plaats in het kantoor van het hoogheemraadschap aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.

Geschreven door: Remco Koelewijn


Vorig bericht

Overig

Informatiebijeenkomst Alzheimer Café Texel

Als opname in zicht komt Max Nuijens (casemanager van Geriant) komt dinsdag 28 maart in het Alzheimer Café praten over opname van een naaste in het verpleeghuis. Dat is een van de moeilijkste beslissingen, waar je soms al maanden over loopt te piekeren. Het is pijnlijk om er als eerste over te moeten beginnen. Het kan je het gevoel geven dat je faalt en je voelt je waarschijnlijk machteloos. Daarom […]

today23 maart 2023 39

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%