Nieuws

Texelse veteranen zetten herdenking 6 april voort

today06 april 2023 40

Achtergrond

Op de gedenkplaats bij De Mok is vanmorgen herdacht dat op 6 april 1945 de Georgische Opstand uitbrak, toen op De Mok tien Texelaars zijn geëxecuteerd. 

Burgemeester Uitdehaag herinnerde er aan hoe Henk Spigt kort voor zijn overlijden bij hem was geweest en de wens had uitgesproken dat de herdenking waarvoor hij zich jaren heeft ingespannen wordt voortgezet. Uitdehaag sprak waarderende woorden aan het adres van de Texelse veteranen, dat zij dit nu het hebben opgepakt. De herdenking op 6 april is elk jaar, eens in de vijf jaar in bijzijn van de burgemeester.

Ook onthulde de burgemeester de gedenkplaat die op initiatief van Spigt, dankzij een bijdrage van Rotary Texel, is geplaatst.

Spreker Aad van Gils memoreerde hoe zestig jaar na dato het Georische Kruis, dat aanvankelijk op het kazerneterrein stond, buiten de hekken was geplaatst. Om het toegankelijker te maken voor Texelaars en belangstellenden en de diepe overtuiging dat herdenken belangrijk is voor de nabestaanden. “Maar bovenal dat niet vergeten wordt wat voor een verschrikkelijke ellende oorlog veroorzaakt”, memoreerde hij het belang van de jaarlijkse herdenking.

De actuele betekenis hiervan werd benadrukt door de aanwezigheid van de Oekraïnse Marina. Ze is wegens de oorlog gevlucht uit haar vaderland en nu woonachtig op de hotelboot in Oudeschild. Ze sprak tijdens de plechtigheid en haar woorden maakte indruk op de tientallen aanwezigen.

Door meerdere aanwezigen werden bloemen bij het monument gelegd.

Texelse Courant

Geschreven door: Remco Koelewijn

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%