Texel

Texel doet mee aan NK Tegelwipactie

today23 maart 2023 14

Achtergrond

Met de start van de lente, begint ook het NK Tegelwippen. Dit is hét moment om de tuin te vergroenen. Elke inwoner van Texel kan meedoen door tussen 21 maart en 31 oktober tegels te wippen en daar groen voor in de plaats te zetten. Deelnemers worden beloond met een zaadmengsel Texelse bloemzaden. De tuin met het mooiste resultaat maakt kans op een houten regenton. Hollands Kroon werd in 2022 de winnaar in de categorie kleine gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Er werden meer dan 150.000 tegels gewipt en dat zijn er ruim 3.000 per 1.000 inwoners. Een mooie uitdaging voor Texel om te gaan overtreffen.

Klimaatverandering
‘Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar elke tegel houdt hitte vast en laat de temperaturen hoger oplopen en dat veroorzaakt hittestress’, aldus wethouder Rikus Kieft. ‘Bovendien kan regenwater minder goed wegzakken in de grond, wat een extra belasting geeft op het riool.Tegelwippen is dus een goed idee. Nu, maar vooral ook met het oog op de toekomst’.

Biodiversiteit
De tegels maken plaats voor groen. Op deze plek vinden insecten, vogels en kleine dieren een leefgebied en dat verbetert de bodemkwaliteit. Ook houdt een gezonde bodem het water vast en dat is belangrijk nu we steeds vaker te maken krijgen met lange perioden van droogte.

Hoe werkt het
Deelnemers geven het aantal gewipte tegels uit eigen tuin door (met voor- en na bewijsfoto’s) op de site van NK Tegelwippen. De tegels zijn in te leveren op diverse locaties. Bovendien komt er in het voor- en najaar een ophaaldag. Welke locaties dat zijn en wanneer de ophaaldagen zijn, wordt binnenkort bekendgemaakt. Ook wordt dan duidelijk hoe deelnemers de zaadmengsels kunnen ontvangen.
De tegels krijgen een tweede leven binnen de gemeente Texel. Zo mogelijk voor reparatiewerkzaamheden of anders onder de wegen.

Tegelwipactie en Watzr campagne
Het NK Tegelwippen is een goede en succesvolle actie, die perfect past bij de doelstelling van de WatZr-campagne. Namelijk een kleine en simpele actie in en om je huis die het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress vermindert. Dergelijke initiatieven dragen bij aan de bewustwording van de gevolgen die klimaatverandering heeft.

Meer weten? Kijk op www.texel.nl/klimaatadaptatie

Gemeente Texel

Geschreven door: Remco Koelewijn

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%