Gemeente

Spoed-raadsvoorstel voor nieuwe brug bij strandopgang van Paal 20

today13 april 2023 93

Achtergrond

Het Texelse college vraagt de gemeenteraad in een spoed-raadsvoorstel om 600.000 euro voor een nieuwe brug bij de strandopgang van Paal 20.

Daarbij zijn de kosten van tijdelijke evenemententrappen voor voetgangers en fietsers inbegrepen. Het streven is om de brug in de week van 10 juli op te leveren.

De oude brug werd eind 2021 afgesloten en daarna verwijderd omdat hij gevaarlijk was geworden. Sindsdien moet alle verkeer richting de horeca en strandpaviljoens aan de strandzijde over het terrein van camping Kogerstrand. Volgens de ondernemers kost het ontbreken van een duidelijke toegang tot het strandslag hen veel klandizie. Omdat het toeristische seizoen al is begonnen, vroeg de raad het college om snel met een voorstel te komen.

Het streven is de kosten met camping Kogerstrand te delen. De camping plaatste de brug in de jaren ’90 en zou ook beheer en onderhoud voor zijn rekening nemen, maar er zijn met de grondeigenaren Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat nooit afspraken vastgelegd. Daarom verwijzen verschillende partijen nu naar elkaar.

,,Formeel zouden we de grondeigenaren verantwoordelijk moeten houden voor het onderhouden van de openbare weg op hun terrein. Die kunnen dan weer verwijzen naar de camping als bouwer/beheerder van de brug. Die verwijst dan naar de gemeente als beheerder van de openbare weg, enzovoorts. De kortste klap is dat we als gemeente verantwoordelijkheid nemen voor het realiseren en in eigendom krijgen van een nieuwe brug’’, aldus het college.

De raad wordt ook gevraagd om vanaf volgend jaar een jaarlijks bedrag van 20.000 euro beschikbaar te stellen voor het onderhoud. Het voorstel staat woensdag 19 april op de agenda van de gemeenteraad.

Noordhollands Dagblad

Geschreven door: Remco Koelewijn

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%