Dat is de strekking van een amendement die de PvdA, GroenLinks, D66, Texel 2010 en Texels Belang vanavond indienen tijdens de raadsvergadering bij de bespreking van de komst van het nieuwe cultuurcentrum in Den Burg.

De partijen willen een extra investeringskrediet van €240.000,- beschikbaar stellen, zodat de lokale omroep ingepast kan worden in het Thijssehuis. Bedoeling is dat een vide in het nog te bouwen centrum aan de Keesomlaan wordt verkleind zodat er ruimte ontstaat voor Radio Texel. Bedoeling is dat de lokale omroep vervolgens huurder wordt van de Stichting Thijsehuis waarin Artex, Young 4 Ever en de bibliotheek (de gebruikers van het pand) vertegenwoordigd zijn.

Volgens de politieke partijen past de komst van Radio Texel als huurder in het Thijssehuis binnen het streven om meerdere huurders voor het gebouw te vinden. “Wij zien in dat het gemakkelijk is om iedere week een vaste avond een bridgeclub of schaakclub in het gebouw te laten plaatsnemen. Ook een leesclub of bijeenkomsten van bijvoorbeeld vogelaars of het Rode Kruis zijn redelijk makkelijk een plek te geven in het gebouw.”

Volgens de partijen is het goed om de huisvesting van de omroep meteen nu al goed te regelen. “Radio Texel heeft een specifieke ruimte nodig die na inrichting alleen door hen gebruikt kan worden. Omdat wij wel de meerwaarde van Radio Texel zien op het geheel, omdat Radio Texel zelf ook graag wil en de andere partijen er ook geen bezwaren tegen hebben lijkt het ons goed om dit vooraf, nu dus, te regelen.” Aan het businessplan dat is opgesteld voor het Thijssehuis hoeft niets te veranderen.

De lokale omroep liet al langere tijd weten graag onderdeel te willen worden van het cultuurcentrum. De politieke partijen nemen woensdagavond de definitieve beslissing voor de realisatie van het Thijssehuis.

Het college heeft op vragen van het CDA laten weten dat er als uitgangspunt in het businessplan staat dat er geen sprake zal zijn van concurrerende activiteiten met lokale (horeca)ondernemers. Het CDA stelde die vraag naar aanleiding van een horeca-ondernemer in Den Hoorn die niet blij werd van het idee dat er straks ook een theater in het nieuwe Thijssehuis zit.

Volgens het college is het Thijssehuis bedoeld om het cultuur- en educatieaanbod op Texel te versterken met alle mogelijke partners. “Via de te sluiten gebruik/huurovereenkomst met de Stichting Thijssehuis en via de nieuwe BCF-contracten met de drie instellingen kan de gemeente sturen op het gebruik.”