Nieuws

Kustwacht stuurt Russisch jacht bij Texel terug naar IJmuiden

today08 april 2023 33

Achtergrond

De Nederlandse Kustwacht heeft afgelopen maandag op de Noordzee bij Texel een Russisch zeiljacht aangetroffen dat onderweg was naar Rusland. Dit meldt de douane vrijdag. Die doet onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek naar het jacht en alle betrokkenen. De boot viel op omdat die in Rusland is geregistreerd, luxegoederen mogen vanwege sancties niet naar Rusland.

De woordvoerder kan niet zeggen wie de eigenaar is. Wel meldt hij dat het zeiljacht niet van een gesanctioneerde Rus is. Na onderzoek van de douane bleek dat de eigenaar het jacht naar Rusland wilde laten varen. Volgens de overheidsdienst is dit niet een van de jachten die vanwege de sancties onder verscherpt toezicht staan. De douane houdt toezicht op de naleving van sanctiemaatregelen.

De boot lag sinds 2019 in de haven van IJmuiden, maar kon daar onder meer vanwege een kapotte mast lange tijd niet weg. Onder toezicht van de kustwacht is het jacht teruggevaren naar IJmuiden. Het zeiljacht is 11 meter lang, de waarde ervan wordt geschat op 120.000 euro.

De kustwacht en het Openbaar Ministerie waren niet in staat te vertellen wat er met de Russische bemanning is gebeurd.

Noorhollands Dagblad

 

Geschreven door: Remco Koelewijn


Vorig bericht

Nieuws

Paasdrukte is te merken bij de TESO

Paasweekeinde, dus rijen wachtenden voor de boot naar Texel om even lekker uit te waaien. Het is de eerste drukke wisseldag voor veerdienst TESO van het nieuwe vakantieseizoen. Tientallen campers en caravans aan boord en honderden paasvakantiegangers overgezet: "Het is traditie. Elk jaar met Pasen gaan we naar Texel. Het is al vroeg druk bij de TESO-terminal in Den Helder. Een weekendje Texel kan voor veel toeristen niet vroeg genoeg beginnen. […]

today07 april 2023 28

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%