Texel

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken de Waddeneilanden

today06 april 2023 52

Achtergrond

Voor het eerst brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een tweedaags streekbezoek aan de Waddeneilanden. Dat maakte donderdag de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.

Het bezoek staat gepland op dinsdag 9 en woensdag 10 mei. Het bezoek staat in het teken van de leefbaarheid op de Waddeneilanden en de complexiteit van de vraagstukken daarbij.

Op de eerste dag gaat het koninklijk paar naar Texel, Vlieland en Terschelling. De volgende bezoeken ze Ameland en Schiermonnikoog.

Het bezoek aan Texel begint in het Museum Kaap Skil met een rondleiding langs de collectie van objecten die gevonden zijn in een scheepswrak, het Palmhoutwrak, voor de kust van Texel. Bijzonder is een zijden jurk uit de zeventiende eeuw die 400 jaar onder water bewaard is gebleven. Ook gaat het Koninklijk Paar in gesprek over het maatschappelijk belang van de collectie en het onderzoek, conservering en behoud van de archeologische vondsten.

Vervolgens spreken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in schapenboerderij de Waddel met Texelse ondernemers over toekomstbestendig en klimaat adaptief ondernemen en ontwikkelen. Texel is voor zoetwatervoorziening volledig afhankelijk van regenwater en van de drinkwaterleiding met het vaste land. Ook geldt er een algeheel beregeningsverbod. Door toenemende droogte in de zomer is dit een uitdaging voor agrariërs.

Het bezoek aan Texel wordt afgesloten bij Strandpaviljoen Paal 9. Daar spreekt het Koninklijk Paar met hulpstrandvonders over hun werk. Op Texel zijn er 6 hulpstrandvonders die dag en nacht klaar staan voor het geval iets op zee gebeurt. De dienstdoende hulpstrandvonder legt beslag op wat er op het land aanspoelt en schakelt de douane en Rijkswaterstaat in. Dit om te voorkomen dat goederen worden gestolen of blijven liggen op het strand.
Ook ontmoeten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vertegenwoordigers van Texel Plastic Vrij, een non-profit organisatie die zich inzet om Texel zoveel mogelijk vrij te maken van plastic door opruimacties te organiseren, voorlichting te geven en te investeren in recycling en groene projecten.
Vervolgens gaat het Koninklijk Paar in gesprek met jongeren en jongerenwerkers over het leven voor de jeugd op het eiland en met vrijwilligers over het Texelse verenigingsleven en de betekenis daarvan voor de gemeenschap.

Geschreven door: Remco Koelewijn


Vorig bericht

Gemeente

Gewijzigde openingstijden gemeentehuis en huisvuilroutes rond Pasen

Tijdens het Paasweekend gelden er voor het gemeentehuis gewijzigde openingstijden en geldt er een ander ophaalschema voor het huisvuil. Op Goede Vrijdag (vrijdag 7 april) en Tweede Paasdag (maandag 10 april) is het gemeentehuis gesloten. Ze zijn dan alleen bij calamiteiten bereikbaar via telefoonnummer 14 0222. Buiten de feestdagen om wordt er gewerkt op afspraak; die maakt u telefonisch, ook via 14 0222. Op vrijdag 7 april en maandag 10 […]

today05 april 2023 18

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%