Nederland

De zomertijd gaat in, klok vannacht een uur vooruit

today25 maart 2023 7

Achtergrond

Vannacht gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit. Daardoor is het ’s ochtends langer donker en ’s avonds langer licht.

Op de laatste zondag van oktober gaat de klok terug naar de standaardtijd die ook wintertijd wordt genoemd. Die laatste zondag valt dit jaar op 29 oktober.

Sinds 1977 is alle EU-landen op hetzelfde moment de zomertijd van kracht, maar er is al een tijd discussie of dat zo moet blijven. De vraag is steeds of het voordeel van langer profiteren van het daglicht en in heel Europa gelijklopende klokken opweegt tegen nadelen als de verstoring van het bioritme.

De Europese Commissie en het Europees Parlement waren nog niet zo lang geleden voor afschaffing, maar sindsdien zit er weinig schot in de zaak. Demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken liet de Tweede Kamer in 2020 weten dat het voorstel de ijskast in ging. Achtereenvolgende voorzittende landen hebben sindsdien geweigerd het onderwerp op de agenda te zetten.

NOS

Geschreven door: Remco Koelewijn


Vorig bericht

Gemeente

Tijdelijke trappen vervangen brug van de Badweg naar het Koger strand

De gemeente Texel laat zogeheten evenemententrappen plaatsen als tijdelijke vervanging van de afgebroken brug op de Badweg. Voetgangers kunnen hiervan gebruik maken om vanaf de Badweg het strand te bereiken. Het is echter nog niet bekend wanneer de trappen worden geplaatst, hoewel het toeristenseizoen, dat op Texel rond Pasen van start gaat, al voor de deur staat. Een woordvoerder meldt dat de gemeente in gesprek is met de betrokken partijen […]

today25 maart 2023 76

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%