Interview

De Jurk uit het Palmhoutwrak bij Khalid en Sophie

today04 april 2023 103

Achtergrond

In het praatprogramma Khalid en Sophie afgelopen vrijdagavond 31 maart ging het gesprek ruim een kwartier lang over de Jurk uit het Palmhoutwrak. Artistiek directeur van Stichting Texels Museum Corina Hordijk zat samen met de Texelse duikers Teunis van den Bor, Gerrit-Jan Betsema en Annet van Boven aan tafel bij Khalid Kasem. Aanleiding was de documentaire over De Jurk, die vanaf vanavond drie weken te zien is op NPO2 en die nu al heel veel stof heeft doen opwaaien.

In het item waren stukken uit de documentaire van Arnold van Bruggen te zien, die voldoende aanleiding gaven tot een geanimeerd gesprek. Gastheer Khalid Kasem was zichtbaar onder de indruk van de prachtige vondst en alles wat ter sprake kwam. Dat er bij Texel vele tientallen scheepswrakken op de zeebodem liggen, waar nog steeds van alles in te vinden is, was duidelijk nieuw voor hem.

Terwijl de duikers vertelden over hoe ze te werk gaan in de troebele Waddenzee en hoe ze de Jurk vonden, belichtte Corina Hordijk de rol van het museum. Het heeft enorm veel tijd, moeite en praten gekost voor De Jurk en andere vondsten in het museum tentoongesteld konden worden. Toen de duikers aan het einde van het item vertelden dat er nog veel meer wrakken in de Waddenzee liggen, deed Corina met een aansprekende vergelijking een oproep voor meer aandacht voor dit erfgoed: “Italië heeft Pompeï, wij hebben de Waddenzee.” Dankzij alle publiciteit rond De Jurk en het Palmhoutwrak wordt dit erfgoed nu onder een veel groter publiek bekend.

Het item met de duikers en Corina bij Khalid en Sophie is hier terug te zien. De documentaire De Jurk en het Scheepswrak van Arnold van Bruggen wordt in drie delen uitgezonden op NPO2, op 3, 10 en 17 april om 22.20 uur.

Texelse Courant

Geschreven door: Remco Koelewijn

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%